week 7&8
Door: Ruud
Blijf op de hoogte en volg Ruud
17 April 2007 | Zuid-Afrika, Johannesburg
…en na het Krugerpark stonden er alweer twee huurauto’s klaar om naar Kaapstad te gaan, een kleine vakantie van 10 dagen. Via enkele badplaatsen aan de Zuid-Oost kust van Zuid Afrika zijn we naar Kaapstad gereden, met een totaal aantal gereden kilometers van 3200.
Op woensdag 21 maart vertrokken we van Johannesburg naar onze eerste stop, Port Elizabeth, na ongeveer 10 uur rijden en 1100 km. te hebben afgelegd. De weg naar Port Elizabeth was niet echt best. Er zaten stukken in (honderden km’s lang) die enkelbaans waren en dus de nodige gevaarlijke inhaal manoeuvres veroorzaakten. Het tweede punt wat de weg naar PE zo spannend maakte, is dat er stukken bij zaten waar je in geen 200 km een tankstation of dorpje tegen kwam. Maar goed, eenmaal aangekomen in PE hadden we snel de backpacker opgezocht en zijn we met z’n allen gaan eten bij de McD. De volgende ochtend, na een avond ‘low life’ pooling te hebben gespeeld in een poolcentrum, wilden we gaan surfen. Helaas waren de surfshops niet open, dus konden we geen materiaal huren. We hebben toen besloten om naar onze tweede stop te rijden, Jeffreys Bay.
Jeffreys Bay is het surf Mekka van Zuid Afrika, wat ook te zien was, want de golven zijn daar ongelofelijk hoog. Je ziet mensen langs de gehele kust surfen en het dorp is overspoeld met surfshops. Na het ‘droppen’ van onze spullen in de backpacker, zijn we meteen naar het strand gegaan en een board gehuurd. De zee in Jeffreys Bay is lekker warm, net als in Durban (Indische Oceaan) wat ik natuurlijk wel ideaal vond. Later op de middag, na de uitputtingsslag van het surfen, zijn we in Jeffreys Bay wat winkels gaan bekijken en hebben ’s avonds met z’n alle gegeten.
De volgende ochtend stond onze derde stop op de planning, Plettenberg Bay. Plettenberg Bay is ook weer een zeer mooi plaatsje, al had ik wel wat langer in Jeffreys Bay willen blijven. Vanaf Jef. Bay begint de Garden Route. Dit is een route met enkele bezienswaardigheden en activiteiten langs de weg. De route is te omschrijven als: een route met aan de rechterhand gebergte en mooie natuur en aan de linkerhand de kust. Op de weg naar Plet. Bay kom je twee gigantisch hoge bruggen tegen, waarvan een met de hoogste bungee jump ter wereld (zeggen ze). Deze brug is 216 meter hoog. Ik zelf heb afgezien van deze sprong, omdat ik ‘langs de lijn’ al met poep in mijn broek zat, zo hoog dat het was. (mietje….ja weet ik…). ’s Avonds aangekomen in Plet. Bay hadden we natuurlijk weer wat gegeten, om genoeg energie te krijgen voor de volgende dag.
De volgende dag zijn we eerst naar een olifantenpark gegaan. Dit lag op de weg naar Plet Bay, dus moesten we een stukje terug. In dit olifantenpark hebben we eerst wat uitleg gekregen over de olifant waarna we zelf met de olifant in aanraking zijn gekomen. Het waren zes, goed luisterende olifanten, die allerlei kunstjes konden doen. Dit zag er natuurlijk wel grappig uit. Een van de olifanten kon zichzelf op de grond laten vallen, wat een enorme doffe klap en een stof wolk veroorzaakten. Als klap op de vuurpijl mochten we met olifanten gaan lopen. Zo’n ‘grote vuurpijl’ vond ik het niet want een slijmerige, gore, hijgende olifanten-slurf in je hand is geen pretje, dat kan ik je vast zeggen.
Op naar de volgende bezienswaardigheid. Het apenpark stond op het programma. Je hoort het wel, heel het dierenrijk is in een dag te zien. Apen…tja….eigenlijk vind ik het maar klote beesten. We kregen een rondleiding door het bos, van een een of andere. Deze irritante jongeman vertelde wat over de verschillende apen die in het park rondliepen. Hij was irritant, omdat hij achter elk verhaaltje wat hij vertelde het volgende zei: ….the monkeys don’t belongs (let op de s) in the cage, they belongs (nogmaals) in the forest. Verder vond ik er niet zoveel aan, dit komt omdat apen maar brutale beesten zijn en veel te veel krijsende geluiden veroorzaken. Het enige grappige aan deze dag was dat we er van overtuigd waren dat we een aap hadden gezien met het ‘syndroom van down’. (zie foto, heb ik gelijk ofniet.)
Na deze twee parken te hebben bezocht, zijn we op weg gegaan naar de volgende stop, Mosselbay.
De weg naar Mosselbay is het mooiste gedeelte van de Garden route. Na Mosselbay houdt de Garden route op. In Mosselbay zelf was niet veel te beleven en zijn we ‘s avond gestrand in een open lucht Beach clubje waar te foute muziek werd gedraaid en te weinig mensen waren. Omdat we deze dag veel tijd zijn ‘verloren’ aan de twee parken, hebben we verder ook niet veel meer gedaan die dag. De volgende ochtend vervolgde we onze weg naar Cape Town.
De trip naar Cape Town was best apart, vooral wanneer je bijna Kaapstad binnen rijdt. Kilometers lange krottenwijken kom je tegen. Zo ver als je kunt kijken zie alleen maar armoede en daar rijd je dan met je gehuurde Nissan Almera met airco. We hadden ook een keer, in de week Kaapstad, een verkeerde afslag genomen, waardoor we deze krottenwijk binnen reden. Je merkt dan meteen dat je daar niet thuis hoort en waren dan ook maar meteen omgedraaid. Een half uur later reden we het centrum van Kaapstad binnen. Het is een zeer mooie stad, mooier dan Johannesburg vind ik. Je kunt zien dat de mensen daar over meer geld beschikken, waardoor het er ook allemaal wat luxer uitziet. Natuurlijk doet het toerisme ook wel veel, maar je ziet het…. Dus is een half uurtje tijd rijd je van de grootste armoede, het rijkste gedeelte van Zuid Afrika binnen.
Wat de stad natuurlijk ook mooi maakt, is dat hij tegen de tafelberg aan ligt. Het is best een apart gezicht, vooral ’s avonds wanneer deze berg belicht wordt. In eerste instantie dacht ik: is dit nu de tafelberg, maar op de donderdag, dat we op Robbeneiland waren, zag ik dat het toch best een apart gezicht is.
In deze week Kaapstad hebben natuurlijk enkele dingen gedaan. Het eerste wat we gedaan hebben is naar Cape Point en Cape of Good Hope gereden. Dit, meest zuid-westelijke punt van het Afrikaanse Continent, is natuurlijk een groot trekpleister. Verder zijn we nog naar Cape l’ Agulhas gegaan. Dit is het meest-zuidelijkste puntje van het Afrikaanse continent. Op zich was dit niet zo heel spectaculair, maar je kunt natuurlijk wel zeggen dat je daar geweest bent. Ook zijn we nog naar het Robbeneiland geweest. Dit is het eiland waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten, tijdens de apartheid. Best lomp om te horen hoe het daar allemaal gegaan is en hoe klein Nelson Mandela en andere, daar geleefd hebben in hun cel.
Natuurlijk hebben we ook nog de tafelberg beklommen. Het was een bizarre klim omhoog, zo stijl heb ik nog nooit geklommen. En met mijn jarenlange ervaring in de oorlog, kan ik dat zeggen. Het waren rotsachtige trappen, waarbij je jezelf regelmatig omhoog moest hijsen. Het duurde anderhalf uur voordat we boven waren en hebben in die tijd 800 meter geklommen. Eenmaal nat boven gekomen, met het tafelkleed (wolkendek op alleen de berg) gedekt en wat rond te hebben gelopen, gingen we met de gondel naar beneden. Natuurlijk een zeer mooi uitzicht over de stad.
Het mooiste van de week Kaapstad was Cage diving, met de great white one. Deze witte haaien zijn echt gave beesten. Ze waren veel langer dan ik dacht, wel 5 meter en hebben tanden joh, niet normaal. Het was echt gaaf om te zien hoe deze beesten op het aas af gingen en hapten. Daarnaast ben ik ook nog in de kooi gegaan. De Atlantische oceaan is echt koud, maar met een compleet duikpak aan is dit best te doen. Jammer dat de haaien bij mij niet dicht bij de kooi zijn gekomen, ik zag ze alleen op een kleine afstand.
Het laatste wat we gedaan hebben is surfen natuurlijk. Dit hebben we gedaan in Muizenberg. Met een dik wetsuit aan en de plank onder de voeten, boarden we over het water (voor zover ik het nu kan). Het weer was natuurlijk weer fantastisch en de golven goed.
Na een avondje stappen en in een keer door te hebben getrokken richting het vliegveld gingen we weer naar huis. De huurauto’s konden we in Kaapstad laten, zeer ideaal….
17 April 2007 - 08:00
Marieke:
Sjesus, jij weet ook niet van ophouden. Heb ik net je ene stukje gelezen, krijg ik meteen t volgende verhaal voor mn neus.
Maar goed, ik ben gruwelijk jaloers en wil heel graag langs komen, maar die bruder van jou gooit een emmer roet in t eten...
Zo te lezen is alles onder controle daar, goeie zaak!
Ayo! -
17 April 2007 - 08:21
Marieke:
Zo te lezen is alles onder controle daar, goeie zaak!
Ayo! -
17 April 2007 - 09:25
Thieuuuu:
Velssuhh jonge, hoe ist nou?! Ge kunt mooie verhalen vertellen jonge, maar we horen zo wennig over die vrollie's van daar?! of wacht je nog steeds op de ware uit uje?! (die van de kabouterroute;)) Nouja spreek je laaterz... -
17 April 2007 - 18:09
Rob:
weer een net iets te lang verhaal voor jou doen!!!Maar ik moet zeggen dat het wel een echt super stoer, gaaf, kicken verhaal is..hihi!
we faxe
rob -
19 April 2007 - 16:08
Emmie:
gelukkig dat de olifant en de aap van thuis leuker zijn. weer een pracht verhaal. van de duvel niet bang.leuk om van de verhalen een boek te maken als herinnering. groetjes mam. -
21 April 2007 - 16:10
Hommel:
velden! masterlijk! -
23 April 2007 - 09:28
Tom Uit Nrd:
ha ruudje
hoe is het jonge..?
ikdenk zal maar weer is een berichtje sturen haha :P
was van het weekend naar de nattezuiger geweest in deurne het was een spannende strijd :P joey F reed goed 11 en 9 en maas had gewonne
zondag was ik met roel naar delftzijl geweest (pfff wat een kut eind weg)
hij was 16 en 15 geworden.. dus dan ben de daar ook weer op de hoogte..
spreek je op msn
ga weer verder met opletten in de les haha :P
Mazzelss
Tom van de Graaf live uit de klas op het koning willem 1 college s'Hertogenbosch Netherlands -
24 April 2007 - 16:27
Rijkers:
Velduh het is echt geweldig om dit allemaal te lezen! Geniet er van! en ik lees het wel weer... -
25 April 2007 - 13:13
Dutchy Freek:
Snijders,
ben weer helemaal bij met lezen van je verhalen, nondeju echt meesterlijk om te lezen wat je allemaal doet en meemaakt.
ga verder met genieten van alles daar mien jong.
tot in HOLLAND dan pakken we er een pint op, jij oorlogsveteraan.
groet
freek don dutchy van der wijst
ps. KIM, als je het omdraait kun je het eten! -
25 April 2007 - 19:32
Groenemans:
Zo te lezen verveel jij je geen moment daar. En op Robbeneiland zijn is natuurlijk altijd een feest! -
16 Mei 2007 - 12:23
Roxepox:
Hey Ruudje,
Ik reed helemaal niet hard tegen Sebastiaan op! En dat wiel van de quad was al krom toen we begonnen... Maar de rest klopt helaas wel... Vertel je de volgende verhalen wel naar waarheid? ;)
groetjes Roxy -
16 Mei 2007 - 12:24
Roxepox:
voor het echte verhaal over Swaziland, lees mijn website... www.roxinafrika.dse.nl